Μετέωρα

Τα Μετέωρα βρίσκονται στην καρδία της Κ. Ελλάδας στη Θεσσαλία και αποτελούν ένα από τα σπουδαιότερα αναρριχητικά πεδία στην Ευρώπη. Εκατοντάδες βράχινοι πύργοι-άλλοι μικρότεροι και άλλοι “Γίγαντες” μοιάζουν να αναδύονται μέσα από μια εντυπωσιακή φύση, με οργιώδη βλάστηση και να στέκονται “μετέωροι” και προκλητικοί στις ορέξεις των αναρριχητών και των πεζοπόρων.

Το τοπίο πραγματικά διαθέτει ένα παράξενο μαγνητισμό, μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και έτσι είναι παραπάνω από προφανές γιατί επιλέχτηκε σαν τόπος επικοινωνίας και προσέγγισης του ανθρώπου με το “Θειο”.

Ιστορικά οι πρώτοι που αναρριχήθηκαν στα Μετέωρα σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν ήταν περίπου τον 9ο αιώνα μΧ. οι μοναχοί, όπως και οι βοσκοί που ανέβαζαν τα ζώα τους, ώστε να βρίσκουν πράσινο φρέσκο χορτάρι.

Ο πρώτος σύγχρονος αναρριχητής ο οποίος επισκέφτηκε τα Μετέωρα με σκοπό να ανοίξει διαδρομές ήταν ο Γερμανός D.Hasse το 1975 μαζί με τον αναρριχητή και φωτογράφο H.L.Stutte και με την παρέα και άλλων φίλων τους ορειβατών.

Πολύ γρήγορα άρχισαν να ανοίγουν διαδρομές στον ένα πύργο μετά τον άλλο και έτσι το 1977 εκδόθηκε ο πρώτος αναρριχητικός οδηγός με σκίτσα και περιγραφές 200-250 περίπου διαδρομών. Στις δεκαετίες 1980-1990 τα Μετέωρα γίνονται εξαιρετικά δημοφιλή, δέχονται ομαδικές επισκέψεις αναρριχητών από όλο τον κόσμο και έτσι έχουμε χιλιάδες επαναλήψεις διαδρομών και το άνοιγμα εκατοντάδων καινούργιων, με αποτέλεσμα το 1986 να εκδοθεί ο 2ος οδηγός με πάνω από 400 διαδρομές.

Σήμερα στα Μετέωρα υπάρχουν πάνω από 800 διαδρομές με μεγάλη ποικιλία υψομετρικής διαφοράς και δυσκολίας.

Το σκαρφάλωμα στα Μετέωρα είναι όμορφο, ευχάριστο, ιδιαίτερο και χωρίζεται σε δυο μεγάλες κατηγορίες, στις σχισμές (σχισμές, σχισμοκαμινάδες και καμινάδες) και στις πλάκες. Οι σχισμές είναι λίγο αυστηρά βαθμολογημένες με τη λογική της αναρρίχησης των Σαξόνων ,αξιόλογες με όμορφο δυναμικό σκαρφάλωμα ενώ οι πλάκες ξεχωρίζουν για την καλή τεχνική στα πόδια, την ισορροπία και τις όμορφες ντελικάτες κινήσεις.

Καλύτερες εποχές για την αναρρίχηση είναι το φθινόπωρο και η άνοιξη δεν είναι όμως λίγες οι φορές που μπορεί κάποιος να σκαρφαλώσει ευχάριστα ακόμα και χειμώνα η καλοκαίρι διαλέγοντας το σωστό προσανατολισμό.

Για την αναρρίχηση χρειάζονται 2 εξηντάρα μισά σχοινιά ,συνήθως 10 σετακια,3 ασφαλείας ένας καταβατήρας,λιγοι ιμάντες, καρύδια η friends ανάλογα με τη διαδρομή και κράνος. Υπάρχουν παντού οργανωμένα ραπέλ και οι ασφάλειες ανανεώνονται τακτικά.

Το πέτρωμα είναι εξαιρετικά μοναδικό αποτελούμενο από πέτρες, βότσαλα και μάζα (κροκαλοπαγείς αμμόλιθος) προσφέροντας μοναδικότητα και ευχάριστη διαφορετικότητα στην κίνηση.

Οι περισσότερες διαδρομές των Μετεώρων είναι ανοιγμένες με τον παραδοσιακό τρόπο( με καλέμι από κάτω),ακλουθώντας τα ορειβατικά ιδεώδη. Οι ασφάλειες είναι τοποθετημένες Άκη που χρειάζεται ώστε να υπάρχει ασφάλεια χωρίς όμως να γίνονται υπερβολές σε βάρος της αισθητικής και της συγκίνησης που πρέπει να προσφέρει μια διαδρομή.

Η διαμονή μπορεί να γίνει σε camping η δωμάτια για όλα τα γούστα ενώ στην Καλαμπάκα και το Καστράκι υπάρχουν δεκάδες ταβέρνες με εξαιρετικό φαγητό.